Denk aan de ontvanger

Geef bestanden een naam die niet alleen zinvol is voor u, maar ook voor de ontvanger.

Geef bestanden een extensie

De extensie wordt gevormd door de laatste vier letters en/of cijfers na de punt van een bestandsnaam. Een JPEG-bestand heeft bijvooreeld een .jpg extensie en een Photoshop bestand eindigt met .psd.
Een aantal besturingssytemen (met name Windows) herkent aan de hand van de extensie met welk programma een bepaald bestand geopend moet worden. Voor het Apple besturingsysteem (OS X) is een extensie niet verplicht. Problemen doen zich daarom regelmatig voor wanneer een Windows-gebruiker een bestand ontvangt van een Mac-gebruiker.

Gebruik alleen kleine letters

Sommige besturingsystemen maken onderscheid tussen kleine en grote letters. Het bestand voorbeeld.txt is niet hetzelfde als het bestand Voorbeeld.txt. Om verwarring te voorkomen, is het verstandig om consequent alle bestandsnamen in kleine letters te schrijven.

Gebruik geen spaties

Spaties in webadressen worden door een browser vaak geëncodeerd, het bestand "voorbeeld 2.jpg" wordt omgezet naar "voorbeeld%202.jpg". Om dit soort moeilijke namen te voorkomen, kunt u spaties het best door een underscore (liggend streepje) vervangen.

Gebruik geen bijzondere tekens

Bijzondere tekens (bijvoorbeeld een 'e' met accent) worden niet op alle computers correct weergegeven. Gebruik voor bestandsnamen daarom alleen letters, cijfers, liggend streepje (_), of minteken (-), ook als u op een Mac werkt.
Gebruik een punt alleen om de bestandsnaam van de extensie te scheiden.

Voeg een datum toe

Wanneer verschillende versies van een bestand in omloop zijn, voeg dan ook de datum toe aan de bestandsnaam, in het formaat "jjjj-mm-dd". Op deze manier worden bestanden in de juiste volgorde geplaatst wanneer u ze alfabetisch sorteert.

Voorbeelden:

offerte_fotoshoot_2024-12-31.pdf
Goed: Deze naam is duidelijk, heeft een extensie (.pdf) en bevat geen spaties of bijzondere tekens. Verder is de datum in het juiste formaat zodat meerdere bestanden met een verschillende datum in de juiste volgorde staan wanneer alfabetisch gesorteerd wordt.
img_0621.tiff
Fout: Deze naam betekent misschien iets voor de fotograaf, maar voor anderen beslist niet. Het is niet te zeggen wat er op deze foto te zien is zonder het bestand eerst te openen. Vooral wanneer het om een groot bestand gaat, is dat erg onhandig.
foto’s_website.psd
Fout: Deze naam bevat een aanhalingsteken.
logo_31-12-2024.jpg
Fout: De datum staat in het verkeerde formaat. Meerdere bestanden met dezelfde naam maar een andere datum worden zo niet in de juiste volgorde (alfabetisch) gesorteerd.
logo 2024-12-31.jpg
Fout: Deze naam bevat een spatie. De datum staat wel in het juiste formaat.
offerte_fotoshoot
Fout: Deze naam heeft geen extensie (bijvoorbeeld: .txt).
italië.tiff
Fout: Deze naam bevat een "e" met trema.
Fotograaf.TIF
Fout: Deze naam bevat hoofdletters. Dit kan problemen opleveren met downloaden vanaf een webserver, de meeste webservers zijn hoofdlettergevoelig.

14 dagen gratis en vrijblijvend testen

PROBEER NU