Wat kunt u met een ftp-account doen?

Voor fotografen zijn met name twee toepassingen interessant:

 1. Grote bestanden ter beschikking stellen aan uw klanten
  Bestanden groter dan circa 5MB kunt u beter niet per e-mail sturen. Met een ftp-account kan uw klant het bestand downloaden vanaf uw website wanneer het hem uitkomt.
 2. Zelf gemaakte galleries uploaden
  U wilt bijvoorbeeld alle foto's uit een bepaalde shoot aan één klant laten zien zodat deze zelf een selectie kan maken. De foto's mogen eventueel niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers van uw site. Met verschillende programma's, waaronder Adobe Photoshop en Lightroom, kunt u snel en makkelijk een online gallery maken.

Wat heeft u nodig?

Om bestanden via ftp te kunnen uploaden, heeft u twee dingen nodig:

 1. FTP-account
  Inbegrepen bij de Advanced en Professional websites (zie prijslijst).
 2. Ftp-programma
  Een ftp-programma kunt u vanaf verschillende websites downloaden, het aanbod is erg groot. Sommige programma's zijn gratis en andere niet, maar u kunt ze vrijwel altijd gratis testen.
  Veel gebruikte programmas zijn:
  Voor Apple: Voor Windows:

Wat heeft uw klant nodig?

Om bestanden te kunnen downloaden, heeft uw klant geen speciale software nodig, een gewone browser zoals Safari, Firefox, Chrome of Internet Explorer volstaat. Wanneer u uw klant een link naar de map/gallery stuurt kan hij de bestanden zien en downloaden met een gewone webbrowser. Het is daarom ook niet nodig om een wachtwoord aan uw klant te geven, alleen mensen die het juiste adres kennen, kunnen de bestanden vinden.
De ftp-account is dus alleen bedoeld om bestanden door uw klanten te laten downloaden, niet uploaden!


Ftp-programma instellen

Wanneer u het ftp-programma van uw keuze op uw computer heeft geïnstalleerd, moet u nog de gegevens voor uw account invoeren. Het gaat om deze gegevens:

 1. adres van de ftp-server
 2. gebruikersnaam
 3. wachtwoord

U kunt deze gegevens vinden in uw Advanced of Professional website (wannneer u ingelogd bent) op de pagina Beheer > Instellingen > Ftp.
Raadpleeg de Help-bestanden van uw ftp-programma voor uitleg over het invoeren van bovenstaande gegevens.


Werkwijze

Maak eerst op uw eigen computer een folder aan met bijvoorbeeld de naam "website_ftp" (zonder aanhalingstekens). Alle bestanden die u op de server wilt zetten, kopieert u eerst naar deze folder. Vervolgens maakt u in deze map voor iedere klant nog een map met de naam van de klant voor wie de inhoud bedoeld is.
Wanneer u vervolgens bestanden gaat uploaden, is het belangrijk dat u alleen de inhoud van de folder "website_ftp" naar de server kopieert en niet de folder zelf.

Belangrijk: bestandsnamen mogen geen spaties of speciale tekens bevatten en zijn hoofdlettergevoelig. Kies een goede bestandsnaam

De gegevens voor het aanmaken van een nieuwe verbinding in uw ftp-programma kunt u vinden als u ingelogd bent in uw website op de pagina Beheer > Instellingen > Ftp (alleen Advanced- en Professional websites).
Op deze pagina kunt u ook zien hoeveel server-ruimte de bestanden op uw ftp-account in beslag nemen.

Voorbeeld 1: bestand downloaden

U wilt het bestand foto_bewerkt_2024-07-17.tif van 20MB op de server zetten zodat uw klant, meneer Jansen dit bestand kan downloaden.

 1. Maak een folder met de naam "jansen" (zonder aanhalingstekens).
 2. Kopieer het bovengenoemde bestand naar de folder "jansen" en gebruik uw ftp-programma om de map met inhoud naar de server te kopiëren.
  Belangrijk: kopieer alleen de map "jansen" (met inhoud) naar de server, en niet de bovenliggende map.
 3. Stuur uw klant een e-mail waarin uw schrijft dat het bestand (bijvoorbeeld) de komende 7 dagen voor download beschikbaar is op het adres: www.uwdomein.nl/jansen/foto_bewerkt_2024-07-17.tif
  (Bovenstaande links zijn voorbeelden, de juiste links kunt u vinden als u ingelogd bent in uw website op de pagina Beheer > Instellingen > Ftp)
 4. Om het bestand te kunnen downloaden heeft uw klant geen ftp-programma of wachtwoord nodig, alleen de juiste link naar de bestanden en een normale webbrowser (bijvoorbeeld Internet Explorer, Firefox of Safari).
Voorbeeld 2: Photoshop gallery

Voor uw klant, meneer Jansen, heeft u aantal foto’s gemaakt. U wilt dat hij uit alle foto’s zelf een selectie kan maken.

 1. Maak met Adobe Photoshop, Lightroom of een soortgelijk programma een gallery. Zoek naar "web photo gallery" in de Help-bestanden voor instructies.
 2. Plaats de gallery in een folder die dezelfde naam heeft als uw klant. De gallery bestaat uit een grote hoeveelheid bestanden, controleer of er een bestand is met de naam index.html, dit is de homepage van uw gallery.
 3. Gebruik uw ftp-programma om de folder met inhoud naar de server te kopiëren.
 4. Stuur uw klant een e-mail waarin uw schrijft dat de foto’s de komende 7 dagen te zien zijn op het adres: www.uwdomein.nl/jansen/
Bestanden wissen

Het wissen van de bestanden op uw ftp-server is afhankelijk van het programma dat u gebruikt, maar gaat meestal net als het wissen van bestanden op uw eigen computer:

In sommige vallen kunt u een map niet wissen als er nog bestanden in zitten. Wis dan eerst de inhoud van de map.

14 dagen gratis en vrijblijvend testen

PROBEER NU